Uitvoering

wo 3 apr 2019 20:00
DMK Repetitie

Eigen taal

Het koor zingt in hoofdzaak Psalmen en alle stukken worden in onze eigen taal gezongen omdat op die wijze voor iedereen verstaanbaar getracht wordt Gods Woord uit te dragen.

Onze dirigent
Dinant Struik stond vanaf de oprichting in 1983 tot 1996 op de bok. In 1996 nam Frans Cornet uit Alphen a/d Rijn het stokje over. Sinds eind 2017 mag Dinant als dirigent ons koor weer dirigeren.

Koorbegeleiding
De koorbegeleiding was in de beginjaren in handen van Martin Mans, die opgevolgd werd door Michel de Wit en Jan Hoek. Momenteel zit Jan Rozendaal achter de klavieren.

Repetities
Het DMK repeteert, alweer enkele jaren, om de 14 dagen op woensdagavond van 20:00 tot 22:00 uur. Er wordt geopend en gesloten met gebed en het zingen van een Psalm. Er wordt gerepeteerd in een grote zaal van het kerkgebouw aan de Mozartsingel te Dirksland. In de pauze praten we bij onder het genot van koffie met koek. De opkomst op de repetities is veelal uitstekend.Repeteren om de 14 dagen maakt het voor bijna iedereen mogelijk die 2 uurtjes even vrij te maken, 2 uurtjes ontspanning samen met gelijkgestemden. Generale repetities worden in de uitstekend klinkende kerkzaal gehouden.

Ademhaling en zangtechniek
Tijdens die repetities wordt er ook gewerkt aan een goede ademhalingstechniek en verbetering van de stemvorming. De resultaten zijn duidelijk hoorbaar.

Uitvoeringen en goede doelen
Het koor geeft gemiddeld 6 uitvoeringen per jaar op Flakkee en (wijde) omgeving. Er wordt bijna altijd op uitnodiging gezongen. Met de kerst is er altijd een uitvoering, maar vaak twee. De opbrengsten van zangavonden zijn voor een goed doel, vaak de organisator van de zangavond.

Vier partijen
Het koor bestaat uit vier partijen, van laag naar hoog ; bassen , baritons, 2e tenoren en 1e tenoren. De partijen zijn redelijk in evenwicht waarbij de baritons zoals veelal het geval is de grootste partij vormen. Nieuwe leden kiezen de partij die hun het beste ligt. Niemand hoeft tegen zijn zin een partij te zingen , want zingen moet ontspanning zijn. Er worden ook geen kwaliteitseisen aan de leden gesteld. Iedereen doet zijn best en zo ontstaat er een harmonieus geheel wat heel mooi klinkt, vraag het maar aan de vele trouwe luisteraars op zangavonden en kopers van onze CD’s.

Vrienden
Veel koorleden zijn vanaf de oprichting lid. Koorleden die door omstandigheden als lid moesten bedanken, komen na jaren weer terug. Het DMK is een ware vriendenclub die uitziet naar de 14 daagse repetities. Er wordt -soms tot verdriet van onze dirigent- wat afgekletst op deze avonden.

CD opnames
In zijn ruim 30 jarig bestaan heeft het koor diverse geluidsdragers (bandjes en CD’s) opgenomen. De laatste 6 jaar werden een gewone CD, een kerst CD en een dubbel CD ter gelegenheid van het 20 en 30 jarig jubileum opgenomen. Van deze laatste CD , door STH Records uit Hoevelaken opgenomen in de monumentale Lutherse kerk in Den Haag, werden in enkele maanden tijds vele exemplaren verkocht.

Nieuwe leden
Mannen vanaf 15 jaar zijn van harte welkom op het koor. Als lid wordt van U verwacht dat U de beginselen van het koor , een Gereformeerde Gemeente koor, van harte onderschrijft. Iedereen mag als gast vrijblijvend een repetitie avond bijwonen. Een gast krijgt een zangmap om mee te kijken en mee te zingen. Twijfelt U na de eerste avond, kom gerust over 14 dagen nog eens terug, want wij vertrouwen erop dat U daardoor alleen maar enthousiaster kunt worden.

Aankomende zangavonden